Duurzame Kreeft

Kreeften worden duurzaam gevangen in kleine boten met kooien/fuiken waarin aas zit dat de kreeft aantrekkelijk vindt. Deze vallen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, waardoor deze automatisch weer opengaat als de val niet op tijd geleegd wordt.

Er zijn afspraken over hoe groot een kreeft minimaal moet zijn (3,19 inches – 81mm), te kleine kreeften worden weer teruggezet. Daarnaast worden de vrouwtjeskreeften met eitjes teruggezet en gemarkeerd. Er  zijn bovendien afspraken over het vangstseizoen dat uiteraard afhankelijk is van de plaats waar de kreeften gevangen worden.  Er mogen maximaal 543 boten in FAO27 vissen, met maximaal 275 vallen per vissersboot. In sommige gevallen wordt er tijdens het vangst seizoen meer gevangen dan dat er vraag is. Deze kreeften worden dan uitgezet in bassins zodat er buiten het vangstseizoen ook kreeft leverbaar blijft.

Natuurlijk is qua foodmiles een Oosterschelde kreeft duurzamer dan een uit Canada ingevlogen kreeft.

Bewaren

Het beste wat u met een kreeft kan doen is ze na aankoop direct bereiden en opeten. Daarmee bedoelen we dat u ze het beste dagvers kunt verwerken. Een kreeft in gevangenschap eet niet en zal interen waardoor hij in gewicht afneemt en taaier wordt.

U kunt de kreeft een dag of twee bewaren, doe dat dan op een tochtvrije plaats in de koelcel op 4 graden celcius met wat natte doeken over de kreeft heen.

KreeftExpress_vissen2
KreeftExpress_vissen

De Canadese kreeften komen uit het gebied ten oosten van Cape Breton Island in Nova Scotia, het zogenaamde Lobster Fishing Area 27.

Dit deel van Nova Scotia wordt gekenmerkt door extreem ruw landschap: rotsachtige kusten, trogdallen en kale hoogvlaktes in het Appalachen gebergte. De kreeften worden tot zo’n 9 mijl uit de kust gevangen.

fishing_regionsth