Kreeft koop je levend

De reden dat je kreeft levend koopt, is omdat het ontbindingsproces bij kreeften enorm snel gaat. Zodra de kreeft dood is, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen waarbij giftige stoffen ontstaan die niet worden vernietigd door het koken. De kans op voedselvergiftiging wordt geminimaliseerd door de kreeft levend te kopen en vervolgens ook levend te koken.

Beweegt de kreeft nog?

Controleer altijd uw kreeft als u de kreeft koopt. De kreeft is een koudbloedig dier, daardoor vertraagt zijn metabolisme bij lage temperaturen. Hij komt als het ware in een natuurlijke coma/winterslaap waardoor hij rustig is en weinig gewichtsverlies zal hebben. De bewaartemperatuur van kreeften ligt tussen de 4 en 7 graden. Een goed gekoelde kreeft is dus zeker niet hyperactief maar hij moet wel enige beweging vertonen.

Wikken en Wegen

Het gewicht van de kreeft kan variëren tussen de 275 gram en wel 4 kilo of meer, een kreeft in de laatst genoemde gewichtsklasse komt echter zelden voor. Kreeften worden over het algemeen gesorteerd op hun gewicht. U kunt dus meerdere kreeften bestellen binnen eenzelfde gewichtsklasse. Gezien de kreeft een natuurproduct is kan het niet zo zijn dat binnen een gewichtsklasse kreeft op de gram een gelijk gewicht hebben: een afwijking van 20% binnen een gewichtsklasse is dan ook mogelijk – om die reden werken wij met stuksprijzen per kreeft.

Kreeft  is op de groei gekleed

Een kreeft van 400 gr is gemiddeld 6 à 7 jaar oud. Naarmate de kreeften ouder worden, worden ze ook groter en zwaarder. Daarvoor moeten ze regelmatig “verschalen”. Ze verliezen daarbij hun oude pantser en krijgen in een tijd van 3 weken, waarin ze zich goed verstopt houden, omdat ze dan zeer kwetsbaar zijn, een heel nieuw harnas.

Een jonge kreeft verkleedt zich tot wel drie keer per jaar, terwijl oudere kreeften dat maar eens in de twee jaren doen. Het pantser van de kreeft is een uitwendig skelet. Op het moment dat de kreeft wisselt is het eigenlijk iets te groot zodat hij de mogelijkheid heeft om nog even door te groeien. Het kan dus zijn dat een kreeft wat ruim behuisd is waardoor de vlees opbrengt ten opzichte van zijn pantser wat tegenvalt. Als je dat wil voorkomen moet je  oudere en dus zwaardere kreeften kopen.  Dit zijn kreeften waarbij je aan de aangroei van zeepokken en de slijtage aan zijn pootjes kan zien dat hij al lang in zijn pantser woont.

Voorgekookt

Voorgekookte kreeften  zijn natuurlijk een prima oplossing als u geen verse kreeften wil kopen. Deze kreeften worden voornamelijk diepvries aangeboden in hun eigen kookvocht, wat over het algemeen bestaat uit zeewater. Daarnaast bieden wij ook gekookte kreeften als koelversproduct aan. Deze hebben een kortere houdbaarheidsdatum, maar zijn direct klaar voor bereiding.