Wat is een parel? 

Een parel is een hard voorwerp dat wordt gevonden in een schelp van een weekdier. Deze worden opgevist om er vervolgens een sieraad van te maken. Het mooie van een parel is dat deze niet meer bewerkt hoeft te worden zoals bij andere edelstenen, omdat deze vanuit zichzelf al perfect is. Omdat er voor één parel ruim 15000 oesters geopend moeten worden is het dus een vrij zeldzaam product, daarom zijn parels ook vrij kostbaar.

Hoe ontstaat een parel?

Een parel wordt aangemaakt door oesters en soms ook door slakken en is eigenlijk een speling van de natuur. Soms dringt er een parasiet of een zandkorrel een pareloester binnen. De oester gaat zichzelf beschermen. De oester vormt om de indringer dunne laagjes parelmoer. Zo ontstaat er uiteindelijk een rondje wat wij beter kennen als de “parel”.

Waar komen parels voor?

Parels komen overal ter wereld voor, ze worden zelfs soms in zoetwatermossels gevonden. Waar de prachtige parel vandaan komt is vaak te herkennen aan de kleur. Er zijn zestien verschillende kleuren parels. Zo staat de Australische parel bekend om haar witte kleur terwijl parels die uit Japan komen een lichtgroene tint hebben. Er zijn er donkere parels, deze worden zwarte parels genoemd, zij worden gevormd in de Grote Oceaan.

Hoe wordt de waarde van een parel bepaald?

Hoe de waarde van een parel wordt bepaald wordt bepaald door een aantal factoren. Zo spelen glans, vorm, kleur, grootte, perfectie, symmetrie en de structuur van de parel een grote rol. Een kleine parel kan dus een grotere waarde hebben dan een grote parel. Perfect ronde parels zijn zeer uniek en ook parels met een zeldzame kleur zijn veel kostbaarder.

Bron: http://www.segersjuweliers.nl/actueel-uitgelicht-parels-tranen-van-de-zee.html en https://nl.wikipedia.org/wiki/Parel

 

REACTIES

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.