Kreeftexpress_Header_Hoeveel vis eten we in Nederland-

Hoeveel vis wordt in Nederland gegeten en hoe wordt deze vis gevangen? In dit blog proberen we antwoord te geven op deze vragen. Onderzoeksbureau GfK houdt in principe elk jaar nauwkeurig de ontwikkelingen in de huishoudelijke bestedingen van vis, schaal- en schelpdieren bij voor het Nederlands Visbureau, echter zijn de meest recente cijfers uit 2013 en dus niet heel recent.

Vaartuigen

Het aantal actieve visserijvaartuigen is in de afgelopen drie jaar licht gedaald, van 625 vaartuigen in 2012 naar 616 vaartuigen in 2014. Vooral in de grote zeevisserij is het aantal vaartuigen aanzienlijk afgenomen, van veertien naar acht.

vaartuigen

Consumptiecijfers 2013

Consumenten hebben in 2013  evenveel vis gekocht in de supermarkt als in 2012. De supermarkt is dominant maar ook de visspeciaalzaak, de viskraam en restaurants zijn zeer populaire kanalen om vis te kopen en te eten. Zelf merken wij bij De Kweker en de Kreeft Express een enorme toename in de verkoop van vis, restaurants maken steeds meer mooie gerechten met vis en de consumenten kunnen dit waarderen. Dit resulteert in meer vis op de Nederlandse menukaarten.

In totaal werden er in de Nederlandse supermarkten 47 miljoen kilo vis, schaal- en schelpdieren verkocht. De Nederlandse viseter wil graag meer informatie over vis. Ze zijn nieuwsgierig naar vis en willen meer weten over herkomst, duurzaamheid en recepten. Ook zien zij graag dat binnen horeca en catering (in bedrijven, op scholen en instellingen) meer keuze aan vis, schaal- en schelpdieren wordt aangeboden.

Duurzame visvangst

De afgelopen jaren is volgens Nu.nl de duurzame visvangst in 5 jaar tijd verdubbeld. Supermarkten eisen volgens Hans Nieuwenhuis, directeur van het Marine Stewardship Council (MSC), steeds vaker dat de visvangst op duurzame manier plaatsvindt.

Vissers die het MSC-keurmerk gebruiken moeten kunnen aantonen dat ze niet teveel vangen, zo legt Nieuwenhuis uit aan Nu.nl. MSC keurt de papieren en test het DNA van de vissen om erachter te komen waar ze zijn gevangen. Ook de kreeften bij Kreeft Express worden duurzaam gevangen.

De verwachting is dat duurzame visvangst de komende jaren alleen nog maar verder zal gaan toenemen.

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.