Met vlaggetjesdag vieren we de komst van de Hollandse Nieuwe. Dit jaar zal dit feestfestijn plaatsvinden op 18 juni in Scheveningen. Van oudsher was vlaggetjesdag de dag waarop de vissersboten versierd met vlaggetjes in de haven lagen om vervolgens te vissen op haring. Tegenwoordig is het een groot evenement waar diverse activiteiten plaatsvinden. Voor de  kinderen worden er onder andere een poppenkast en oud-Hollandse kinderspelen georganiseerd. Verder kunt u typische Scheveningse ambachten bekijken en is er een echte snorrencompetitie. Hierin strijden mannen om de meest mooie, sexy of langste snor.

Haringseizoen

Op 15 juni wordt het haringseizoen feestelijk geopend in Nederland en Duitsland. De Hollandse Haring kent men ook als Hollandse Nieuwe of als Maatje. Het eerste vaatje haring wordt dit jaar op 14 juni geveild. De opbrengst van deze veiling gaat naar voor een goed doel. Vorig jaar was dit het Nationaal Ouderenfonds en bracht het eerste vaatje maar liefst 53.000 Euro op. Dit jaar zal het goede doel Stichting het Vergeten Kind zijn.

Het Goede Doel

Stichting Het Vergeten Kind heeft al plannen gemaakt voor het geld: ze willen het gaan besteden aan nieuwe keukens in de instellingen. Samen eten en koken zorgt creëert een ‘maatjesgevoel’ en zorgt voor een huiselijke sfeer, daarnaast is het voor de kinderen een afleiding voor de dagelijkse zorgen. Verder willen ze door het hele land workshops geven om vooral jonge tienermoeders te leren hoe ze met een relatief klein budget toch een gezonde maaltijd kunnen realiseren.

REACTIES

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.