Wat is de Noordzee

De Noordzee is een randzee en ligt in Europa op het Continentaal plat (dit is een gedeelte van een continent wat onder water staat).  De oppervlakte van de Noordzee is 575.000 vierkante kilometer en heeft een gemiddelde diepte van 94 meter.

De grens van de Noordzee ligt in het westen bij Schotland, in het noordoosten grenst de zee aan het Scandinavisch schiereiland. Verder grenst de Noordzee aan Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. De landgrenzen zijn natuurlijk duidelijk maar de grenzen over zee worden gemaakt door een denkbeeldige lijn. In het noorden loopt de denkbeeldige lijn vanuit het Noorse Lindesnes naar het Deense Hanstholm. De grens tussen Schotland en Noorwegen begint bij de Shetland Eilanden naar schiereiland Alesund.

Hoe is de naam Noordzee ontstaan

Men vermoedt dat de naam Noordzee door de Friezen is gegeven. Ten zuiden van Friesland lag voorheen immers de Zuiderzee, die sinds de bouw van de afsluitdijk het IJsselmeer wordt genoemd. Ook gezien vanuit Duitsland ligt de Noordzee in het noorden.  Oude benamingen komen vanuit Latijns taalgebied, zo werd de zee vroeger ook wel: Mare Frisicum en Mare Germanicum genoemd. De Engelsen noemden de Noordzee tot aan de Eerste Wereldoorlog German Ocean.

Scheepvaart

De Noordzee is zeer belangrijk voor de scheeproutes. Het is een verbinding tussen Europa en de rest van de wereld. De Zuidelijke Noordzee is samen met aangrenzend Kanaal de drukst bevaren scheepvaartroute ter wereld. Ook zijn er op de Noordzee veel veerbindingen tussen de landen rondom de Noordzee, denk bijvoorbeeld aan de overtocht van IJmuiden naar New Castle of van Kiel naar Oslo.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee

REACTIES

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.