Zoetwatervis

Er is een duidelijk verschil tussen zoetwater- en zoutwater vissen. Een zoetwatervis hoeft niet te drinken, via de huid en de kieuwen komt constant water binnen. Het lichaamsvocht van een zoetwatervis bestaat uit een geconcentreerde mix van de stoffen uit het water. Doordat de oplossing buiten het lichaam zwakker is, wil het water het lichaam van de vis binnengaan en de vloeistof verdunnen zodat de in- en uitwendige concentraties precies hetzelfde zijn. Dit wordt Osmose genoemd. De zoetwatervis loost het overtollige water en dat heet dan urine.

Zoutwatervis

Bij een zoutwatervis is eigenlijk het tegenovergestelde aan de hand. Het zeewater is juist veel geconcentreerder dan de lichaamsvloeistoffen. Het water wurmt zich eigenlijk naar buiten. Als er niets zou gebeuren zou de vis anders uitdrogen. Deze zoutwatervis moet daarom juist veel drinken om uitdroging te voorkomen. Hij houdt dus zijn eigen vochtgehalte goed op peil. Zoutwatervis scheidt het teveel aan zout uit via de urine. Zo blijft het vocht- en zoutgehalte op peil.

Zoet- en zoutwatervis

Dan zijn er natuurlijk vissen die voorkomen in beide wateren, of heen en weer trekken. Denk bijvoorbeeld aan zalm, paling of aal. Deze vissoorten passen zich dus aan waar ze zwemmen. Zwemmen ze in zoet water dan drinken ze dus.  Zwemmen ze in het zoute water dan wordt het water naar buiten gepompt om het kwijt te raken.

Bron: http://www.dierennieuws.nl/vissen/drinken-vissen

REACTIES

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.