Weet u hoeveel vis wij eten?

In Nederland eten we gemiddeld zo’n 3,6 kilo vis per persoon op jaarbasis. Dit lijkt heel veel maar het is eigenlijk vrij weinig. Onze zuiderburen bijvoorbeeld eten gemiddeld 12 kilo vis per persoon. In Zuid-Europese landen ligt dit getal nog veel hoger, zij zitten op een gemiddelde van 20 kilo per persoon. Japan is baas boven baas, met een consumptie van wel 72 kilo per jaar per persoon zijn zij de echte koploper en kampioen in het eten van vis. 

Welke vis eten wij het liefste?

Wij eten in Nederland het liefste de bekende haring. Als het om verse vis gaat vinden, wij Nederlanders, daarna de gerookte zalm, verse zalm en de Hollandse garnalen erg lekker. Steeds populairder worden ook de lekkerbekjes, vissticks, tilapia en de pangafilet, maar die eten we dan weer niet vers, we halen ze liever uit de diepvries. Het zijn voornamelijk de vijftigplussers die veel vis eten. En jongeren onder de 35 jaar eten ook geregeld vis.

Vis eten is gezond

De gemiddelde Nederlander serveert ongeveer eens in de drie weken vis bij het eten. De Gezondheidsraad adviseert echter om het vaker te serveren, ongeveer twee keer per week. Vis is erg gezond omdat er een speciaal soort vet in zit. In een volgende blog gaan wij hier meer over vertellen. We zouden dus best wat vaker vis op tafel mogen zetten voor een gezonde en een gevarieerde maaltijd.

De Kreeftexpress is benieuwd: Hoe vaak eet u vis? En wat is uw favoriete vis?

Bron: http://www.visbureau.nl en http://www.ecomare.nl.

 

REACTIES

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.